Családok a Családért Egyesület Magyar Schönstatt Család
Kezdőlap arrow A házaspárok útja arrow A házaspárok útjáról
2019.02.20 [20:29]
 
 
  • German formal - Sie
  • Hungarian formal
A házaspárok útjáról Nyomtatás

  Mi ez az út?

A házaspárok útja a Zánka és Nagyvázsony közötti út mentén fekvő Óbudaváron található. A kápolnától induló és ide visszavezető másfél kilométer hosszú erdei sétaút 15 állomást érint, melyek a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jelenítik meg. A rajtuk látható, Ozsvári Imri grafikusművésznő által festett képek, a szentírási idézetek, feladatok ösztönzést adnak arra, hogy a párok életük egyes mérföldkövein elgondolkodjanak és beszélgessenek egymással. Egy kísérőfüzet segíti az elmélyülést – Bíró László püspök ajánlásával –, amely minden állomással kapcsolatban egy rövid elmélkedést tartalmaz, és a családi életben fölmerült nehézségek sikeres megoldáshoz nyújt segítséget.

Megtekinthető: magyar nyelven
                           német nyelven

Megrendelhető: Mészáros Zsuzsa, 8272 Óbudavár, Kistelek u. 2. Tel: 21/382-8558, mobil: 20/221-2411
a Családakadémia-Óbudavár Egyesület és a többi kiadó kiadványai:
kiado@csaladakademia.hu Palásthy Imre, 8175 Balatonfűzfő, Kilátó köz 3. Tel.: 20/9892-759


A házaspárok útja lehetőséget ad arra, hogy kettesben, szabadon végigjárhassa bárki, pl. egy balatoni nyaralás után egy kirándulás keretében, lehet ajándék házassági évfordulón vagy egy szerelmi vallomás: fontos vagy számomra.

A házaspárok útját a schönstatti családok imái és áldozatai hordozzák, hogy akik ezt az utat végigjárják, kapcsolatukban megújuljanak és házasságukban megerősödjenek.   A Házaspárok útja a Magyar Schönstatt Mozgalom családpedagógiai tevékenységének fontos állomása Óbudaváron. 1985 óta munkálkodunk azon, hogy ez a hely „oázissá” váljon a magyar családok számára, ahol a párok megpihenhetnek, erőt meríthetnek a közös imákból, az előadásokból, és tapasztalataikkal, életpéldáikkal gazdagíthatják egymást:

   1985 óta tartunk családnapokat (egyhetes lelkigyakorlatokat), melyeken ma már több mint 200 házaspár vesz részt évente gyermekeikkel együtt. Ifjúsági táborokat, hétvégéket is szervezünk.
   1996-ban alapítottuk a Családakadémiát, mely két éves „család-tréner” képzéseket tart: házaspárokat készít fel saját családi életük javítására, valamint tapasztalataik továbbadására. Közel 50 előadónkat az egész országban, sőt határainkon túl is hívják plébániákra, családközösségekbe, házaspáros lelki napokra, szülői továbbképzésekre, iskolákba... Idén indul a 7. évfolyam.
   2005-ben ünnepeltük Óbudaváron a schönstatti kápolna felszentelését.
   A Családakadémia és az egyesületünk számos könyvet, füzetet adott ki a családos és női lelkigyakorlatok előadásai alapján; alapítónk, Kentenich atya életéről, munkásságáról, műveiből; kilencedeket családok számára stb.    Negyedévenként megjelenő folyóiratunk az Oázis, melyben családjaink és az ifjúság életpéldáit, történeteit, névtelenül írt megtapasztalásait tesszük közkinccsé.
   2007-ben a Házaspárok útját készítettük el.
2008-ban átadásra kerül a képzőközpont főépülete, ahol a lelkigyakorlatokat és a rendezvényeinket saját területünkön, épületeinkben, zavartalan környezetben, az általunk kialakított légkörben tarthatjuk, azóta folyamatosan készülnek újabb épülteink.

A Házaspárok útjának elkészítésekor három fontos gondolat vezetett bennünket:

Ma, amikor a házasság válságban van, segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a párok tudatosan ápolják kapcsolatukat, életútjukon újra és újra egymásra találjanak, felfedezzék közös hivatásukat, gyermekeiket helyesen neveljék és otthonaikban boldog családi életet éljenek.

Nagy segítséget jelent, hogy itt társakra lehet találni, akikkel erősítjük egymást. A magányos fát a hegy tetején – még ha erős is – könnyen kicsavarja a viharos szél. A liget fái védelmet nyújtanak egymásnak, így erősebben állnak. Tapasztaljuk, hogy egyedül nem könnyű ellenállni a korszellem káros áramlatainak sem nekünk, sem gyermekeinknek, könnyebben elbizonytalanodunk, sodródunk, alkalmazkodunk a többséghez. Összekapaszkodva erőink megsokszorozódnak, és közösen nagyobb örömmel haladunk ugyanazon cél felé.

Szeretnénk, hogy ez az út Szűzanyánk szentélyén keresztül Istenhez, az igaz és örök szeretet forrásához vezesse a családokat más lelkiségekből is. Ez a szentély különleges hely, mert bár mérete kicsi, valójában hatalmas: több mint száz „mellékoltára” van. Ezek családjaink háziszentélyei, akik a Szűzanya segítségével törekszenek arra, hogy Istent és egymást egyre jobban szeressék, házasságukban megújuljanak. Az otthonokból kiinduló szeretetáramlat és a felajánlott áldozatok a kápolnában egyesülnek, melynek kegyelmeiből minden család és zarándok meríthet.

Kapcsolódó kiadványok

Házaspárok útja a következő helyeken található:
ÓBUDAVÁR, 2007
Horvátnádalja, 2008
Máriapócs, 2011
Pápa, 2011
Bodrogolaszi, 2013
Petőfi szállás-Pálosszentkút, 2013
Beregszász (Ukrajna), 2013
Schönstatt (Németország), 2013
Paraguay, 2013
Rokole (Csehország), 2014
Dusnok, 2014
Szováta (Erdély), 2015
Budapest-Farkasréti Mindenszentek templom, 2015
Costa Rica, 2015
Obritzberg (Ausztria), 2015

 
 
Top! Top!