Családok a Családért Egyesület Magyar Schönstatt Család
Kezdőlap
2019.02.20 [20:28]
 
 
  • German formal - Sie
  • Hungarian formal
A plébániai munkáról Nyomtatás
Tilmann atya válaszol
Elegendő-e, ha a családunkért dolgozunk? A plébánián vagy egy közösségért is dolgoznunk kell?Mi a plébánia? Régen általános vallásos légkörben a falu közepén állt a templom, mellette a plébánia. A kereszténység azt jelentette, kell valamit a plébániáért tenni. A paraszt vagy a boltos egyidejűleg a plébániájáért is dolgozott, a termése, munkája egy részét az egyháznak adta.
Ma egy átlagos ember legalább nyolc órát dolgozik naponta. Nem a plébániáért, hanem pl. egy amerikai cégért dolgozik. Kérdés az, hogy keresztény vagyok-e, ha ott dolgozom? Manapság világi cégek vannak, ahol a keresztények naponta sok órát töltenek. Ők ott is az egyházért dolgozhatnak. Ők ott Krisztus élő jelei a mai világban, oda értéket visznek, befolyásolják a munkahelyi légkört.
Régen mondhatták, a kórházunk egyházi kórház. A jövőben nem sok egyházi kórház lesz, és nem is az a mi eszményképünk, hogy a keresztény ember feltétlenül egyházi kórházban dolgozzon vagy egyházi iskolába járassa a gyerekeit. Nem az egyház, mint intézet a legfontosabb, hanem a hiteles keresztény élet, mert ez teszi Krisztust élővé a mai világban.
Ez kicsit kemény, ez nehezebb, mint vallásos körben mozogni, erőseknek kell lennünk hozzá. A jövő egyháza a Krisztust megjelenítő ember, aki bármilyen cégnél dolgozhat.


Korábbi kérdések-válaszok

 
 
Top! Top!