Családok a Családért Egyesület Magyar Schönstatt Család
Kezdőlap arrow Jubileum 2014 arrow Egy küldetés beteljesedik
2019.02.20 [20:32]
 
 
  • German formal - Sie
  • Hungarian formal
Egy küldetés beteljesedik Nyomtatás

A lázadó korszak évei kezdődtek meg, ... az apai tekintélyt rombolta a világ, a fiúk szüleik, főleg apjuk ellen lázadtak, az apák személye viccfigurává vált. Kentenich atya ellenáramlatot akart indítani.

2014. október 18-án Schönstattban a Szeretetszövetség Ünnep 3 szimbólum köré fonódott. Ezen szimbólumok egyike az Atyajelkép volt, ami több éves világkörüli útjáról tért most vissza Schönstattba.

Az Atya-elkép 1967 óta van jelen a Mozgalom életében. A történetének kezdete 1966 karácsonyára nyúlik vissza. Kentenich atya ekkor egy lelkigyakorlatot tartott a trieri egyházmegye papjainak az Atya-áramlatról. A lázadó korszak évei kezdődtek meg, amit a már Amerikában érzékelt. Az apai tekintélyt rombolta a világ, a fiúk szüleik, főleg apjuk ellen lázadtak, az apák személye viccfigurává vált. Kentenich atya egy ellenáramlatot akart indítani ezzel a lelkigyakorlattal, ami után az atyák elhatározták, hogy hónapról-hónapra összegyűjtik a tapasztalataikat és levélben megírják Kentenich atyának. Hamarosan rájöttek azonban, hogy nem jutottak semmire.

Künster atya, a trieri egyházmegye képviseletében találkozót kért tehát Kentenich atyától, hogy beszéljen még nekik az Atya-áramlatról. Kentenich atya itt taglalta nekik, hogy mit szeretne, mi az elképzelése. Volt egy Atyajelképe, amit úgy kapott ajándékba. Odahozatta a szomszéd szobából és azt mondta az atyáknak: „Nézzék, itt van ez az Atyaszimbólum! Ennek van egy bizonyos tárgyi értéke, és ha gondolják, akkor én Önöknek adom azzal a feladattal, hogy töltsék meg tartalommal! Gondoskodjanak arról, hogy az Atya-áramlatot a Schönstatt Családban mindenki megértse, élővé tegye. Azzal, hogy ezt megtöltik tartalommal, a Szűzanya majd visszaadja az Ősszentély és a képzőközpont szabad használatát (mely ekkor a palottínusok kezelése alatt állt, és be volt zárva).”

Trieri egyházmegyében szolgálatot teljesítő schönstatti atyáknak pedig ez nehézséget okozott, mivel nem volt szentélyük. Mégis elfogadták a feladatot és ünnepélyes keretek között a fiatal Künster atya átvette Kentenich atyától a szimbólumot azzal a küldetéssel, hogy gondoskodnak az Atya-áramlat elevenen tartásáról, és a Szentély szabad használatáról.

Több mint 40 éves várakozás után és hosszas tárgyalások eredményeként a tavalyi évben a Pallottinus Atyák közössége a május 22-i tartományi gyűlésen elhatározta, hogy a Szentélyt és a körülötte levő zarándok területet jubileumi ajándékként a Schönstatt Mozgalomnak ajándékozzák. Az ünnepélyes átadásra 2013. szeptember 22-én került sor.

 A szeretetszövetség ünnepen Künster atya kezéből Heinrich Walter atya átvette az Atyaszimbólumot és elhelyezte az ősszentélyben. Részlet a liturgiából:

Szűzanyánk!
Mindig újra Jézushoz, az Atya szeretett fiához vezetsz minket.
Veled együtt imádkozzuk a Szentlélekben: „Abba, szeretett Atyám.”
Veled együtt éljük: „Azt teszem, ami az Atyának örömet okoz.”
Köszönjük Neked atyánkat és alapítónkat. Az Atyaisten végtelenül irgalmas szeretetébe vett gyermeki bizalomra tanított minket és egész személye ezt közvetítette nekünk.

 Örök Isten, Irgalmas Atyánk!
Az Atyaszimbólum, amelyet most ide hoztunk, jel és kérés.
Ajándékozd meg az itt imádkozókat, hogy személyesen is megtapasztalhassák szereteted és könyörületed.
Mélyítsd el minden emberben annak a tudatát, hogy a Te szemedben életük minden állomásán drágák és értékesek.
Ne hagyd, hogy szem elől tévesszük földi zarándoklatunk célját: Utunk haza vezet hozzád, Atyánk.
Ebben a történelmi órában elhoztuk az Atyaszemet arra a helyre, amelynek atyánk és alapítónk ajándékozta, ide az Ősszentélybe.

Fotók:

https://www.flickr.com/photos/sico2014/15389017788/in/set-72157648864303195/

 https://www.flickr.com/photos/sico2014/15575154515/in/set-72157648864303195

németül:

 http://www.schoenstatt.de/de/news/2064/112/Schluesseluebergabe-Feierliche-Verschenkung-der-Wallfahrtskapelle-Schoenstatt-durch-die-Pallottiner.htm

 

 
 
Top! Top!