Családok a Családért Egyesület Magyar Schönstatt Család
Kezdőlap arrow Szentély-évforduló - Atyaünnep arrow Előkészületi kilenced 3.
2019.02.20 [20:38]
 
 
  • German formal - Sie
  • Hungarian formal
Előkészületi kilenced 3. Nyomtatás

Szilágyi Domokos -  Ha nem vagy ittA világ megváltoztatása magunknál kezdődik
2011. február 23.
Kedves magyar Schönstatt-családom,
tavaly az európai családkongresszuson Schönstattban megismerkedtem egy portugál családdal. Elmesélték az egyik szekcióülésen a megtapasztalásukat:

„Már 17 éves házasok voltunk, amikor megkötöttük a szeretetszövetséget. Ez megváltoztatta az életünket. Az időszámításunkat a szeretetszövetség előtti és utáni időszakra osztotta.  Korábban is fontos volt nekünk a lojalitás és hűség, de az Isten előtti hűség még valami más.

Mi változott?

A szeretetszövetség által megtanultunk Isten felől feltenni a kérdést:

Mit szeretne Isten a házasságunktól?

Mit szeretne Isten tőlem mint feleségtől? Ki  legyek a férjem számára?

Mit szeretne Isten tőlem mint férjtől? Ki legyek a feleségem számára?

A szeretetszövetség óta a házaspári utunk „Isten-projekt“ lett. Minden nap újra felfedezzük szerelmes szeretetünket. Újra felfedeztük a házasság szentségét, jóllehet már régóta házasok voltunk. 

A szeretetszövetség által felfedeztük a kereszt titkát is. Ennek erejéből tudjuk most elviselni, hogy gyermekeink más úton járnak.“

 

 Megérintett, hogy mennyire hitelesen beszélt ez a portugál házaspár a szeretetszövetség erejéből az életükről.

 

 Április 2-ra, a kápolna-ünnepünkre készülünk. Együtt fogjuk ünnepelni, hogy hat évvel ezelőtt szentélyt szenteltünk a Szűzanyának, a Magyarok Nagyasszonyának, Schönstatt Háromszor Csodálatos Anyjának és Királynőjének. A Szűzanya megígérte, hogy innen magához vonzza az ifjú (és ifjan maradt) szíveket. Szeretetszövetséget kötött velünk.

Szeretném hívni Önöket, hogy a portugál házaspárhoz hasonlóan az ünnepünkre való előkészület jegyében  - a családoknak szentelt évben itt Magyarországon -  tegyük fel magunknak a kérdést:

 

 Mit kaptam/kaptunk ajándékba a szentély, a szeretetszövetség által?

 

 Szeretne megerősíteni minket a Szűzanya a szeretetszövetségben és megújítani az Istenbe vetett bizalmunkat életünk minden helyzetében. Kentenich atya 1950-ben, a  családnapokon mondta:

„Mit adhatok Önöknek útravalóul: a szívem gondtalanságát.  Én mindig jól alszom.“ 

Szeretné a Szűzanya megerősíteni a bizalmunkat, szeretne fölemelni és felkérni bennünket, szeretne velünk együtt nagy dolgot hordozni és eszközként használni nagy terveiben.  A szentélyből kiindulva meg akarja Magyarországot újítani, fel akar építeni egy új keresztény Magyarországot.

 

 „Szeretetszövetséget kötünk a Szűzanyával – mondta a nőknek Kentenich atya 1953. szept. 6-án, Amerikában -   amennyiben itt letelepedett -  az emberek kiformálására és megszentelésére. Használjon bennünket eszközül Amerika megújítására, vagyis arra, hogy rávéshesse Amerikára Krisztus arcát.“

 

Az a benyomásom, hogy Kentenich atya most azt szeretné nekünk mondani, hogy a Szűzanya Magyarországra újból rá akarja vésni Krisztus arcát – és hogy ehhez eszközül szüksége van ránk. Sok projekttel már ezen dolgozunk:

Mária Musical, melyet hamarosan újra előadnak – ezúttal Miskolcon.

Rádióadások együttjáró pároknak

Rádióműsorok és előadások a nevelés kérdéseiről

Családakadémia

Jegyesoktatás

Házaspárok útja

Ifjúsági rendezvények

Apostolok találkozója

Stb, stb...

 

 Tavaly, a zsinaton, Óbudaváron, amikor kerestük a következő év iránytűjét, elhangzott a mondás:

A világ megváltoztatása magunknál kezdődik.

Menjünk tovább ezen az úton. Az ünnepünk előkészülete alatt kérjük Kentenich atyával a Szűzanyát:

„Innen kiindulva építs egy új, az Atyának tetsző világot,

 ahogy az Üdvözítő annak idején vággyal telve kikönyörögte.“

 

  A Szűzanya szeretne bennünket és hazánkat mélyebben Krisztushoz és a Mennyei Atyához vezetni; különösen is ebben az évben, Schönstatt nemzetközi atya-áramlatának évében. Kentenich atya nyomait követve szeretne bennünket az örök Atyához vezetni. Ebben áll a szeretetszövetség a magasságban dimenziója. Mélyebben meg akar nyitni bennünket az ég számára: mélyen –mélyebben – legmélyebben.

 

 A közelmúltban meghívták Martin Ott pilótát Schönstattba, egy ifjúsági összejövetelre. Ő vezette a Szentatya repülőgépét, amikor hazájába látogatott. Az egykori teológus hallgató és hétszeres apa tanúságtétele nagy hatást tett a fiatalokra. De ez az első találkozás Schönstattal neki is mély élményt jelentett.

Ezt írta a rendezőknek: „Az elmúlt évben mély, mélyebb, valóban a legmélyebb nyomot hagyott bennem az a két nap, melyet Önöknél és Önökkel kaptam ajándékba. Sejtem, hogy a Schönstatt-mozgalom mekkora kincset jelent az emberiség számára. Az elmúlt évben nagyon sokat repültem, és szeptember közepe óta a szabadidőmben  majdnem kizárólag csak egyházi zenét csináltam.

Összeköttetésben maradok Önökkel és az Ősszentéllyel  és szívből köszöntöm Önöket! Martin Ott“

 

Hívom Önöket, hogy e „kincs“: a szentélyünk által, melyet hamarosan ismét ünnepelni fogunk Óbudaváron, vezettessék magukat mélyen, mélyebben, legmélyebben és vigyenek oda másokat is:

 

 A világ megváltoztatása magunknál kezdődik.

 

  Gertrúd-Mária nővér

 
 
Top! Top!