Családok a Családért Egyesület Magyar Schönstatt Család
Kezdőlap arrow Szentély-évforduló - Atyaünnep arrow Előkészületi kilenced 6.
2019.02.20 [21:12]
 
 
  • German formal - Sie
  • Hungarian formal
Előkészületi kilenced 6. Nyomtatás

 MEGKERESZTELJÜK A MODERN VILÁGOT
2011. március 15. 

Kedves magyar Schönstatt-Családom!

 Néhány nappal ezelőtt alkalmam volt részt venni a Mária-Musical  előadásán Miskolcon. Az előadásra a belváros egyik óriási épületében került sor, melyet még a kommunisták építettek maguknak és központként használtak. Megérintett és nagy hatást tett rám, amikor az előadás előtt az egyik szereplő mondta nekem: A musicalünk bemutatásával most meg akarjuk keresztelni ezt a házat.

Péntek délután a musicalt a katolikus iskola mintegy 400-500 diákja nézte meg.  Röviddel az előadás után az egyik tanárnő mondta: Nagy hatást tett rám, az önök musicalja valódi evangelizációs munka. Az iskola igazgatója is kifejezte csodálkozását: „Iskolánk 600 diákjával sem tudnánk egy ilyen minőségű musicalt összehozni.”
Attól tartottam, hogy sztereotípiákkal megtűzdelt, „egyházias“, a mai élettől idegen Mária-előadás lesz. Ezt nagyon nem szerettem volna. Örülök, hogy nem így volt! – mondta egy másik Mária-előadás kapcsán a musical egyik fiatal illetékese.
A Musical nem ’Máriáról szól’, hanem Mária maga válik benne átélhetővé. Közel hozza a mai ember szívéhez.
A szombati műsoron jelen levő egyik püspöknek a végén könnyek szöktek a szemébe. Mindenek előtt a sok fiatal szereplő tett rá nagy hatást, akik annyi örömmel, lelkesedéssel és bedobással vettek részt a musical bemutatásában.
Az előadás napján eszembe jutott Kentenich atyának egy imája, melyben kincsnek nevezi Máriát, aki élő hitre segít bennünket. „Amíg hűségesen megőrizzük ezt a kincset, ő (Mária) a legjobbakat fogja körénk gyűjteni.”  A musical, a sok kitűnően játszó, éneklő és táncoló fiatal élménye jelzi nekem, hogy  valóban ez a helyzet: Mária a „legjobbakat” vonzza magához.
Nem volt könnyű legyőzni a különösen is sok nehézséget, melyek a miskolci előadást megelőzték. Az evangelizációs munka gyakran megerőltető és csalódásokat is foglal magában. Ide személyiségek kellenek.
Kentenich atya ilyen személyiségekkel akarja újra evangelizálni korunkat.
„Tömegemberekkel semmit sem tudok kezdeni, csak önálló személyiségekkel, mindegy, hogy férfiakról vagy nőkről van-e szó. Ezért mit jelent ez: önálló ember? Olyan ember, akinek van önálló ítélete és azt képviselni is tudja. Mert azt hiszik, hogy lehetséges lett volna egy ily nagy mozgalmat másképpen életre kelteni?!”  - mondta papoknak. (Brazília, 1952 február/március)
Gyakran hangsúlyozta, hogy minden munkatársát a Szűzanyától imádkozta ki. Szüksége van ránk ehhez a szép, megerőltető és igényes munkához. Szép dolog tudni, hogy Kentenich atya és a Mennyei Atya hívott meg bennünket és az ő eszközei vagyunk.
Hamarosan találkozunk Óbudaváron a szentély-ünnepünkön, amit az idén ’Atya-ünnepként’ ünnepelünk. Meg akar erősíteni bennünket ebben a megbizatásban, örömöt és bátorságot akar adni nekünk a hitből való élethez, a hit továbbadásához, a modern világ megkereszteléséhez.

        Az április eleji viszontlátásig szívből köszöntöm Önöket: Gertrúd-Mária nővér

 
 
Top! Top!