Családok a Családért Egyesület Magyar Schönstatt Család
Kezdőlap arrow Hírek arrow Kilenc felhívás a koronázásig - 4. hét
2018.05.24 [08:02]
 
 
  • German formal - Sie
  • Hungarian formal
Kilenc felhívás a koronázásig - 4. hét Nyomtatás

Egy korona ajándékozása azt jelenti: fenntartás nélkül és teljesen bízni.

„Amikor az élet bizonytalanságai feldúlják belső nyugalmadat, ne feledkezzél meg a legkönnyebb és legbiztosabb útról, ne feledkezz meg Máriáról.” (J. K.)

„Amikor elfogynak a kapaszkodók és lezuhanunk, akkor jön egy áldott felismerés.

Van úgy, hogy nagyon is állunk a lábunkon. Ezért sok szó el sem ér bennünket. Sőt, nem egyszer ilyenkor mások nyomorúsága sem ér el bennünket igazán, mert kihúzzuk magunkat, és azt mondjuk: „Csak össze kéne szednie magát. Bizonyára a saját hibájából tart ott, ahol tart.

Biztos van olyan élményetek, hogy kint vagytok a természetben, lementek egy patak partjára, és a nedves avar ott saras, csúszós és akkor puff. Megcsúszunk. Mi történik, amikor csúszunk bele a vízbe? Mi mást is tennénk, mint megpróbálunk a felszínen maradni.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy az életben néha elcsúszunk, egyszer csak ott találjuk magunkat a vízben. És mi az első ösztönös gondolatunk: Na, na, csak el ne merüljek! Nem, felszínen kell maradni! Ez a gondolatunk, hogy a felszínen kell maradni, jogos, de nem egyszer felszínessé tesz bennünket, felszínes megoldásaink támadnak. Mondjuk, ha szorongok, akkor jó lesz rászokni a cigarettára, az kicsit oldja. Hogyha nagyon feszes a férj-feleség kapcsolat, akkor jól esik kicsit kiabálni egymással.

Nyúlunk a kapaszkodók után, aztán egyszer csak elérkezünk oda, hogy már el is merültünk. Akkor egyszer csak lesznek alapvető fölismeréseink, áldott fölismeréseink. A zuhanásainkban egyszer csak rájövünk, hogy ahogyan éltük az életet, és amire azt mondtuk: “ez mind számít”, abból semmi nem volt lényeges. Egyszer csak fordul velünk egyet a világ. Valahogy ebben a fordulatban megéljük azt: „Hiszen Isten a lényeg!” Ebben a fordulatban rácsodálkozunk, hogy olyan sok mindent tartottunk biztosnak, és hogy ez mind bizonytalan.

De nagy dolog, ahogyan az élet hullámzásait egyre jobban értjük, és értékesnek látjuk azt is, amikor állunk a lábunkon, azt is, amikor megteszünk mindent, hogy a felszínen maradjunk, azt is, amikor kapaszkodunk, és azt is, amikor megfordul velünk a világ. De nagy dolog, ha be tudjuk járni ezt az utat, és már nem csak az élet peremén kapaszkodunk, hanem megengedjük, hogy Isten elkapjon bennünket.” (Pál Ferenc)

„Amit Isten tesz az életünkben mindig tökéletes. Tehát életünk részletei egy tökéletes terv részletei. Ez erőt ad. És ez a bizalom, ebben az esetben nemcsak bizalom, mely megnyugtat, hanem azt is jelenti, hogy alázatosak leszünk. Mit jelent az alázat? Azt, hogy magunktól semmire se megyünk, vagy nem sokra, de a Jóisten erejéből sokra vagyunk képesek. És ebben a pillanatban, amikor nyugodtan mondjuk, Ő tudja, akkor a Jóisten jelen van, közel van és az ereje belénk áramlik.

Amikor önálló személyiségeket nevelünk, nem gondoljuk magunkról, mi mindent jobban tudunk, a gyerekek semmit se tudnak. Sokszor odafordulunk hozzájuk és kérdezzük: Hogy látod Te ezt?

Az nem jó, ha a gyermekünknek kell mindig jönni és pénzt kérni. Adjunk neki egy hónapra vagy egy hétre elég pénzt! Miért ne?! És mondjuk neki, hogy ebből a pénzből kell mindent megvásárolnod. Ez a bizalom. Bízni bennük, hogy tudnak dönteni és be tudnak vásárolni.

De nemcsak a vásárlásról van szó, ha beszélünk a gyermekünkkel, akkor tanulhatunk. Aki tanulni akar a gyerekeitől, ő igazi jó nevelő. Bízunk abban, hogy a szívükben, szellemükben növekszik nemcsak egy emberi lélek, hanem a Szentlélek is. Hiszünk és bízunk ebben!” (B. Tilmann)

A szavaink, tetteink is áraszthatnak bizalmat, ahogy a pár elgondolkodtató képkockából kiderül:

https://www.youtube.com/watch?v=6ZdBRLqYb2s

„Atyám, Te látod, hogy sok minden van, amit nehéz elviselnem, és sok olyan, amihez túlzottan ragaszkodom. Add nekem a Te erődet, hogy el tudjam engedni ezeket, a Neked való felajánlás által. Szabadíts meg a tőlük való függéstől, hogy egyre teljesebben engedjem magam Általad vezettetni. Fogadd el mindazt, amit ma Neked ajánlottam, azokért, akiket szeretek, és minden bűnösért.”

Ajándékozz valami különösen szépet Máriának! Válaszd ki, a következő hétre, milyen felajánlás tanúsítja az életed megváltoztatására irányuló vágyadat:

 

  • Elhatározást teszek szentgyónáshoz járulok, esetleg sok év után.
  • Nem félek. Különösen nem riadok vissza attól, hogy örüljek a világ minden szépségének, és hogy higgyek a jóságban. Tizenkét óra áll rendelkezésemre, ami alatt tehetem a jót.
  • Elidőzöm a megpihenő imában
  • Alázattal kimondom, „amit Isten tesz az életemben, mindig tökéletes”
 
 
Top! Top!