Varga László püspök atya volt a vendégünk Kentenich atya halálának 50. évfordulóján, mennyei születésnapjának szept.16-i ünnepén. A közvetlen hangvételű Laci atya Kentenich atya sírfelirata (Szerette az Egyházat) alapján az egyházszeretetről beszélt. Miért nem szeretik az emberek az Egyházat? A fiatalok gyakran úgy gondolják, nem vagyunk hitelesek, nem jel számukra az életünk. Mások zárt, elit csoportnak látnak minket, ítélkezéssel, előítéletekkel találkoznak, nem befogadással.

Miért szeretem az Egyházat? Itt vannak a barátaim, köztük elsőként Jézus Krisztus. Milyen megtisztelő dolog az ő barátjának lenni! És a szentekének, közösségben lenni a kortárs szentekkel! Az evangélium ott él, ahol barátságok vannak – hangsúlyozta a püspök. Nem mindegy, milyen egyházkép él bennünk: statikus, amelyben felfelé mutogatunk, és nem vállaljuk a felelősséget, vagy Krisztus titokzatos testeként éljük meg az Egyházat, Isten népeként, amelynek minden tagja felelősséget hordoz. Varga László felhívta a figyelmet a felelősségünkre: vonzóvá kell tennünk az Egyházat a hitelességünk által, élő közösségeinkkel, amelyek a hit és a szeretetcselekedetek útján járnak.

A fiatalok tiszta és lendületes zenekara és kórusa sokat adott az ünnep örömteli, mennyei születésnap jellegéhez.

Az ebéd után Oszvald Ferenc és Enikő előadását hallgattuk meg a verőfényben az akácfák alatt. Több szempontból, hitelesen és nagy szeretettel járták körül a kérdést: hogyan szerethetjük mi az Egyházat? A családunk kisegyház ugyanazokkal a feladatokkal és felelősséggel, mint a nagy Egyház, amelyet olyan könnyű szidni és kritizálni. Ugyanúgy van liturgikus, hitoktatási, szociális feladata a családnak is. Sőt a szentségi jelenlétet is a házasság szentségében jelenlévő Krisztus miatt is biztosítják a családi otthonok.

Ezután Gertrúd-Mária nővér tett tanúságot a saját kapcsolatáról Kentenich atyával. Pedagógiai szemlélete, atyai személyiségjegyei megragadták a szívét. A legfontosabb, hogy úton legyünk, a mindennapos kudarcok, elesések természetesek. Kentenich atya gyakorlati és célravezető segítséget ad a példájával és tanításával a Mennyei Haza felé.

Az előadások közben fiatalok játszottak a gyermekekkel. Isten fizesse meg a szolgálatukat!

Az emlékoszlop környékén azok arcképét és életük fő üzenetét böngészhettük végig, akik alapító atyánk nyomában járva a nemzetközi Schönstatt közösség tagjaként jutottak a Mennybe és üzenetük, sugárzó arcuk segítség lehet a számunkra.

A kápolna másik oldalán levő akácosban pedig Kentenich atya életéből láthattunk fotókat egy-egy értelmező sorral, idézettel. Ennek a kiállításnak a képeit az Ozsvári teremben kitesszük, és azok is megtekintetik, akik nem tudtak részt venni az ünnepen.

A képzőház teraszán Kentenich kávézó nyílt finom kávéval, kis asztalokkal és alapító atyánktól való jóízű idézetekkel.

Köszönetet mondunk ezúton is a VI. szövetségi évfolyam családjainak a szervezéséért, lebonyolításért! Rajta Zsófinak és Paulovics Zolinak a fiatalok részéről a közreműködésért! Csermák Tominak a hangosításért!

Papp Ármin fotói az ünnepről