Három tipp a szív kozmetikájához
Női kisugárzásom nagyban függ attól, ahogy belül érzem magam. A bennem lévő összhangtól. Nemcsak a külsőnknek, lelkünknek is szüksége van bizonyos mértékű ápolásra, segítségre, hogy jól érezzük magunkat és ezt kifejezésre is juttassuk. Elfriede Etzold, feleség és két gyermek édesanyja- a schönstatti mozgalomban férjével a családszövetséghez tartoznak, foglalkozása szerint kozmetikus- elmondja ezzel kapcsolatos tapasztalatait.
A szív sugárzik
Egy szép szív kisugárzik, és úgy hat, mint amire egyetlen krém vagy arcpakolás sem képes. Beragyogja külsőm egyik vagy másik részletét, amit nem találok szépnek. Ezért a legfontosabb kozmetikai tippek, amiket adni szeretnék, a mi belső világunkra vonatkoznak. Tehát "szívkozmetikáról" van szó.

Első tipp: jónak találom magam

Igent mondok magamra, úgy ahogy vagyok: az arcomra, az alakomra, képességeimre és tehetségemre, arra, amit jól tudok, és arra, amit nem tudok. Szeretem magam. Ezt természetesen nem megy magától. Az egészséges önszeretet alapja az, hogy Isten visszavonhatatlanul igent mondott rám, hogy szeret engem. Megteremtett, mert egy olyan valaki mint én, még hiányzott a boldogságához. És Isten nem hibázik, nem alkot selejtet. Egy püspökről mesélik: hivatalos fotót kellett magáról készíttetnie. Bement egy fotóstúdióba, és amikor a tükör előtt állt, elkezdett mosolyogni, és azt mondta: "Úristen, egész jól megalkottál!" Ha ezt így ki tudjuk mondani: "Egész jól megalkottál!" és örömöt tudunk találni magunkban, ez az egészséges önszeretet.

Második tipp: Jó vagyok önmagamhoz

Az embernek- minden embernek- nem csak joga van ahhoz, hanem kötelessége is, hogy jó legyen önmagához, engedélyezzen magának némi változatosságot, vigaszt, örömöt és csúcspontokat keressen és alakítson ki a saját életében. Hogy a saját árnyékunkat el tudjuk viselni, örömre van szükségünk. Öröm nélkül az életet nem érdemes élni. Gondolja át egyszer, hogy mi az, ami Önnek úgy igazán jót tesz, ami boldoggá teszi, ami kikapcsolja. Egy könyv? Egy séta? Zenét hallgatni? Ilyen építő dolgokat kellene tudatosan beépítenünk a napirendünkbe, és nem egyszerűen a véletlenre bízni. Ez nem időpocsékolás. "A lélek abból táplálkozik, amiben örömét leli." -mondja Szent Ágoston.

Harmadik tipp: Elégedett vagyok

Néha elfut előlünk az idő. Azt hisszük , a boldogság az, ha valami nagyot teszünk. Ha megtaláltuk az igazi társat, ha gyermek iránti vágyunk teljesül, ha megvásároltuk a klassz ruhát, és elég pénz van a zsebünkben. Nem vesszük észre, hogy közben folyton a boldogság után loholunk. Hogy vágyaink vannak, ez nagyon szép és emberi. Az élet művészete azonban abban áll, hogy minden álmom mellett, ami még nem teljesült, örülni tudok annak, amit már megkaptam. Ez elégedetté teszi az embert.

Az elégedettség érzését nem tudjuk megvásárolni, de tudunk tenni érte. A következő kis gyakorlat ebben nagy segítség:

Minden este szánjon rá néhány percet, hogy átgondolja, mi volt ma az Ön számára a legszebb. Írja fel. Váljék rendszeressé, hogy minden nap továbbírja ezt a cédulát. Az elején talán azt állapítja meg, hogy először a napi eseményekből csak mindenféle negatív dolog jut az eszébe,. A rossz gyakran sajnos intenzívebben érint minket, mint a szép dolgok. De idővel egyre könnyebb lesz a jót felismerni. Észre fogja venni, hogy ennek a kis gyakorlatnak a hatására a szívében az öröm vízszintje jelentősen megemelkedik, és ez érezhetően kihat az Ön általános közérzetére.

Ezért vagyok értékes magamnak

Végül röviden a külső szépségápolásról, ám nem szeretnék részletekbe bocsátkozni. Amennyire különbözőek az egyes ember- vagy bőrtípusok, olyan különbözőek a hatékony szépségápolási tippek is. Fontos, hogy ápoljam magam, és hangsúlyt fektessek az ápolt külsőmre. Ezt egyszerűen megérdemlem. Egy nemrég végzett kutatás szerint a megkérdezettek 93%-ának a rendszeres test- és arcápolás a napirendjéhez tartozik. Azok a férfiak és nők, akik rendszeresen szentelnek időt a testápolásra, "elégedettek, magabiztosak, teljesítményorientáltak", ők inkább érzik magukat "fent", mint azok, akik kevésbé ápolják magukat. Arra számítanak, hogy rokonszenvet keltenek, vonzónak hatnak, magabiztosan tudnak fellépni, ha ápoltan jelennek meg, és értékelik saját megjelenésüket. Tehát: gondosan öltözködöm, ápolom a külsőmet, ennek is meg van a maga jogosultsága.

"...mindenekelőtt azonban a szívemet"

"...mindenekelőtt azonban a szívemet". Ez a jelmondat nem indíthatna minket arra, hogy többet tekintsünk belsőnkre, mint egyébként? Hogy jónak találjuk magunkat, mert Isten ilyennek alkotott minket? Hogy jók legyünk magunkhoz, mert csak így tudunk valóban mások számára jelen lenni? Hogy elégedettek legyünk, mert az, amink van, sokkal több, mint ami hiányzik? Aki ezt megpróbálja, legkésőbb néhány hét múlva meg fogja állapítani: ez a másfajta kozmetika beválik. Sok örömöt hozzá!

Elfriede Etzold (Was Frauen bewegt. Leben live 2.)

Címkék: 
Női lélek