Óbudavári régió

dr. Márfi Gyula veszprémi érsek felszentelte a Schönstatt-leányszentélyt Óbudaváron
(2005. április 2.)

2005. április 2-án délután ragyogó napsütéses időben, kb. 1500-an ünnepeltük együtt a szentmisét dr. Márfi Gyula érsek atyával és 42 pappal a kápolnaszentelésen. Az atyák között volt Beller Tillmann atya, Bíró László családreferens püspök, Németországból a Szchönstatt-mozgalom vezetője, Argentínából egy atya, magyar papok az ország minden részből (Sopron, Budapest, Csolnok stb.). A sajtó képviselői közül az Új Ember, a Keresztény Élet, a Séd TV, a veszprém megyei Napló is képviseltette magát. A szentmise után a kápolna melletti színpadon volt vidám műsor (tánc stb.), közben lehetett a nagy sátorban étkezni. A rendezvény alatt könyvárusítás volt, adományokat gyűjtöttünk a korábban telepítésre szánt szőlőtövek eladásából. Adományból készültek képeslapok. A rendezésért a Szelestei család volt a felelős, melyet igen jól megoldottak. A parkolásért Gábor Miklós volt a részfelelős, melyet minden fennakadás nélkül sikerült megoldani. Két autóbusznyi zarándok érkezett a Horvátországból, jöttek Ausztriából és Németországból is számosan. A szentmiséhez körmenetben érkeztek a szövetségi családok és az atyák. Gódány Róbert és Rita köszöntötte szentmise elején a megjelenteket. Majd a korsóban lévő összegyűlt felajánlásokat helyeztük el a kápolnában, ill. a Nagyházban lévő oltárképet helyeztük el az oltáron.

Kérnénk, hogy akik fotóztak, videóztak, CD-n, DVD-n, kazettán küldjék meg a fotókat, videókat Óbudavárra, hogy az utókornak megőrizhessük a képeket!

 

Zarándoklat az épülő szentélyhez (2004. X. 17.)

90 éve, 1914. október 18-án Kentenich atya elindította a Schönstatt-mozgalmat. Most, e jeles nap 90. évfordulóján a Balatoni régió családjai elzarándokoltak Óbudavárra, az épülő Szentélyhez. Az esős, rossz idő miatt a szentmisét a nagyházban Tilmann atya az éves zsinaton résztvett családokkal és zarándokokkal ünnepelte. A szentmise után a nagy sárban felzarádokoltunk a kápolnához. G. Róbert a 90 évvel ezelőtti eseményről beszélt röviden, majd énekeltünk.
A kápolnától visszatértünk a nagyházba egy kötetlen beszélgetésre, együttlétre. Közben az általáunk hozott süteményekkel vendégeltük meg egymást.

 

Éves zsinat Óbudaváron

Tilmann atya és Gertraud nővér részvételével 2004. október 15. péntek estétől vasárnap délutánig tartottuk meg 14-18 család részvételével a szokásos zsinatunkat. A megérkezés, ráhangolódás után a családok beszámoltak, ki, milyen élehthelyzetből érkezett, a csoportjukban kit, mi foglalkoztat. Ezen gondolatokat csoportosítottuk a decemberi előadóképző számára. Szombat délután a lelki rész után egy kis anyagi, szervezési rész következett, melybe úgy belegabalyodtunk, hogy a 9 pontból csak kettővel tudtunk végezni az idő rövidsége miatt. Vasárnap a jelmondat kiválasztása zajlott. Végül az éves jelmondatunk: "Köszöntünk, Mária!"

 

20 éves a Magyarországi Schönstatt-Családmozgalom

2003. március 15-én kb. 40-50 család együtt ünnepelte az igen hűvös időben a Mozgalom 20 éves jubileumát. Délelőtt három család tartott rövid előadást, majd ezt követően 6 kiscsoportban beszélgettünk arról, kit, mi érintett meg. Utána ebédre gyűltünk össze az udvaron. Ebéd után a régiók mutatkoztak be. Ki vicces énekkel, ki kis színdarabbal, ki kis előadással. A délutáni szentmisét Korszenszky Richárd bencés atya tartotta. A szentmise után került sor a "Jó nekünk itt lennünk" c. pályázat díjkiosztójára. Jelenlétével megtisztelt bennünket a helyi plébános atya, Csizmazia Sándor is, ill. Mód Miklós atya, a Veszprémi Családpasztorációs Bizottság vezetője is. Délután még a Séd TV is készített rövid felvételeket.

 

Egyetlen nagy családdá válni

Hosszú szünet után 2002. január 13-án vasárnap délután megbeszélésre jöttek össze a régió vezetői. Számba vették az ide tartozó családokat összesen 36-ot Székesfehérvártól Zalaegerszegig. Tilmann atya december 8-i ígéretéhez kapcsolódóan távlati céljukat így fogalmazták meg: Szeretnénk egyetlen nagy családdá válni! Első lépésként el is határozták, hogy május 1-én régiónapot rendeznek Óbudaváron, hogy mindenki megismerkedhessen mindenkivel és kicsit közelebb kerülhessenek egymáshoz.

 

2002. május 1. Óbudavár; Balaton Régió családi nap

Óbudaváron közös majálisra 23 család jött össze. Mialatt a gyerekek a ragyogó napsütésben játszottak, a házaspárok első körben bemutatkoztak egymásnak. Nemcsak a nevüket mondták, hanem röviden összefoglalták az életüket, schönstatti múltukat is. A régi ismerősök mellett jó volt hallani a fiatalok beszámolóját is: "9 évesen voltam itt először szüleimmel, aztán voltam egyedül is gyerekvigyázóként, most meg saját családommal már résztvevőként jövünk."

Ebéd a szabadban virsli-sör és házi sütemények, és persze sok vidám beszélgetés.

Délután Kentenich atyáról néztünk meg egy videót. Sokunk most látta-hallotta őt először "élőben". Meglepő volt az őt körülvevő vidám, eleven, családias légkör. Ezt követően Róbert és Rita személyes emlékeket elevenítettek fel Kentenich atyáról.

A napot a gyerekekkel közös májusi litániával és kis aratással zártuk az erdei szentélynél.

Share this post