Ozsvári Csaba, a hitvalló Szegeden

Hitvallás címmel nyílt kiállítás 2019. március 10-én a szegedi Dóm-Látogatóközpontban Ozsvári Csaba ötvösművész munkáiból. A kiállítás nyitónapja egyben a Misszióskereszt Szeged-Csanádi Egyházmegyébe érkezésének napja is volt.  

Serfőző Levente atya megnyitójában kiemelte, hogy Ozsvári Csaba egész életét áthatotta az Isten utáni vágy, művészetének középpontjában Isten dicsőítése áll: „A művészetben és a művészeten kívül engem nem érdekel más, mint Jézus Krisztus. És semmi másról nem akarok szólni, csak az Isten dicsőségéről (…) Számomra a művészetnek egyértelműen vallásos rendeltetése van. Célját abban foglalhatom össze: nagy érzelmi hatást keltve művelje a lelket, tegye képessé a szenvedélyes életre, a jóra, a szépre, az igazra és készítsen fel a halálra, az Istennel való végső találkozásra.” (Szerette az egyházat 47.o.)

A nyitó beszéd után Gárdián Gábor gordonkaművész játéka következett, akit Győri Péter kísért zongorán. Mindketten a szegedi Király König Péter Zeneiskola művésztanárai. Előadásukban F. Schubert: Könyörgés című imája, valamint Borgulya András feldolgozásában Bach: Air című darabja csendült fel.

Ezután egy 10 perces filmösszeállítás következett Ozsvári Csabáról, majd pódiumbeszélgetés vette kezdetét Ozsváriné Ramocsai Imrivel, akinek beszélgetőpartnere Dr. Thorday Attila volt. Csabát a felesége elsősorban családapaként mutatta be és arra világított rá, hogy a hétköznapokban hogyan tudta megélni hitét.

Az előadás után kötetlen beszélgetésre és vendéglátásra került sor.

És most következzék néhány személyes vallomás a kiállítás kapcsán:

„A megnyitó egyszerű, ünnepélyes és emelkedett hangvételű volt. A jelenlevők arcán megérintődés és önfeledtség látszott. Különösen a gordonka hangja emelt át bennünket a transzcendens térbe és időbe… Különleges, magával ragadó élmény volt.”

„Nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy játszhattam Ozsvári Csaba ötvösművész kiállításának megnyitóján. A részletek csodálatos harmóniáját éltem meg. Amikor elkezdtem játszani, olyan érzésem volt, mintha ujjaimat az angyalok vezetnék. Az égiek mellett nagyon erősen éreztem a művész jelenlétét is. Olyan csodálatos élményben volt részem, amit nehéz szavakba önteni. A szereplés után a feleségem azt mondta, hogy játékom még sohasem ragadta őt ennyire magával. Köszönöm, hogy ennek a csodának részese lehettem.” Gárdián Gábor gordonkaművész.

„Tegnap és tegnapelőtt továbbképzésünk volt Szegeden, és végre sikerült megtekintenem a Hitvallás című kiállítást. A két nap folyamán többször is végignéztem Ozsvári Csaba alkotásait, a kihelyezett idézeteket, írásokat. Túlzás nélkül mondhatom, hogy ezeket az alkotásokat nézve Isten-élményben volt részem. Több ez, mint művészet. Olyan érzésem volt, mint amikor gregorián éneket hallgatok, vagy amikor ikont szemlélek. Olvasva a róla szóló könyvet, kezdem megsejteni ennek okát…”

A kiállítás április 8-ig volt megtekinthető.

Köszönet és hála a kiállítás megvalósulásáért a Szűzanyának. Ismét és kézzelfogható módon tapasztalhattuk meg: Mater perfectam habebit curam. (A Szűzanya tökéletesen gondoskodik.)  Köszönjük!

A képeket Tapodi Krisztán és Ozsvári Áron készítették. https://drive.google.com/drive/folders/1lgBH1faFG1-nZBPAq_sSpuG6I3nf63kO

                                                                                               Lippai Judit

A kiállításról eddig megjelent további anyagok:

Beszélgetés dr. Thorday Attila atyával a március 31-i Vasárnapi Újság műsorban 6.45-6.54 közötti rész: 

www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-03-31_06-00-00&enddate=2019-03-31_08-40-00&ch=mr1

Videó Sefőző Levente püspöki helynökkel az Eucharisztikus Kongresszusról a Hitvallás című kiállítás kapcsán:

www.youtube.com/watch?v=2PkJHcULo44&t=376s

 

Share this post