Tartósításról alapfokon

Mit tartósíthatunk?

 Mindent, ami megterem a kertünkben, vagy amit gyűjtünk erdőn-mezőn.

Milyen módszerek vannak a tartósításra?

 Szárítás, aszalás, savanyítás, befőzés, fagyasztás

Mi a sikeres tartósítás alap feltétele?

 A tisztaság. Minden használni szánt alapanyagot, edényt, eszközt nagyon alaposan meg kell tisztítani. Amit lehet, lemosni, üvegeket, eszközöket kifőzni. A munkafelület legyen teljesen tiszta, idegen anyagoktól mentes és rendezett.

Melyik módszerrel tudjuk a legjobban megőrizni az élelmiszerek értékes alkotórészeit?

A kertünk is otthonunk

 

 

Mindenféle jókat osztogat az Úr, és földünk megtermi gyümölcsét.

(Zsolt 84, 13)

 

 

A házikert hasznai („hozamok”)

 

  • nagyobb önellátás – nagyobb önállóság
  • változatos, egészséges, étrend, frissen vagy tartósítva
  • testmozgás, kikapcsolódás a szabadban
  • gyermekeink környezeti nevelése
  • tájépítés, tájszépítés
  • esetleg kiegészítő jövedelem

 

A kezdő kertész első kérdései („ráfordítások”)

 

Eperdzsem

Eperdzsem

  • 3 kg apróbb szemű, édes, érett eper
  • 1,20 kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk)
  • 10 db csavaros, hibátlan tetejű 3 dl-es üveg

Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.

Birsalmasajt

Birsalmasajt

  • 1 kg birsalma
  • 60 dkg cukor
  • 15 dkg bontott dió
  • 1 citrom

Kezdésként az almákat mosd meg jó alaposan, tisztítsd meg a nemkívánatos részektől, majd egy jó nagy lábasba darabolt bele, és öntsd fel vízzel annyira, hogy ellepje őket. Amikor már eleget főttek, tehát megpuhultak, facsard hozzájuk a citrom levét, és botmixerrel turmixold őket addig, amíg egyenletes lét nem kapsz. A cukrot némi víz segítségével főzd sziruppá, majd adagold ezt is az almás-citromos léhez.

Én kis kertet kerteltem

Veteményezési és tartósítási kedvcsináló nagycsaládosoknak projektünk oldala

 

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

 

Projekt szakmai tanácsadója:

Kuslits Károly okleveles agrármérnök, növényvédő szakmérnök.
Kérdezni szabad a 06205195298 telefonszámon.

Mészáros Zsuzsa élelmezés vezető
Kérdezni szabad a 0687655014 és 06202212411telefonszámon

 

 

Kuslits Károly összefoglalója a veteményeskert kialakításáról, működtetéséről: