Két éve Óbudaváron, idén Csehországban volt az Európa Fórum. Rokole Prágától keletre a hegyekben elhelyezkedő kis falu, régebbi múltra tekint vissza a magyar szentélynél. Nővérházukban 13 schönstatti Mária nővér él. A cseh Központban aludtunk, ahová sok cseh család jár családnapokra.

            A cseh „ősszentély” oltárképe Máriát, ölében Jézussal ábrázolja. Egy bővizű forrás mellett lévő icipici kápolna. Szentélyüket, mely a Betlehem nevet viseli a hegyen találjuk és a nővérek házikápolnájában tartottuk a zárómisét. Hallhattunk a cseh schönstatt történetéről, láthattuk temetőjüket, ahol rengeteg nővér nyugszik.


        

            Idén hét ország 30 képviselője  vett részt a találkozón, ahol a Jubileum gondolatait mélyítettük el. Pater Heinrich Walter két előadást tartott,   Az életszentség útján Máriával, és Korunk kötődési  és kapcsolati hiányáról témában. Cassilda nővér, aki a nemzetközi kapcsolatokért felelős Walter atyával együtt, szintén szót kapott, s beszámolt a nemzetközi kapcsolatokban történt előrelépésekről.

 

   Természetesen minden ország is bemutathatta 10 percben, mit éltünk meg a Jubileum óta Máriával való kapcsolatunkban, hogy segített az életszentség felé törekednünk. Mi beszéltünk a 2017-es Élet Királynője koronázás folyamatáról, a Kentenich atyával kötött szövetségről, a MenTA körről, s a Kentenich pedagógiai folyamatokról.

 

Rokolében 2014-ben alkották meg magyar mintára a Házaspárok útját, állomásait a művésznő kíséretében és magyarázatával járhattuk végig. Voltak gyümölcsöző és jó hangulatú csoportbeszélgetések, Atya-tanulmányok a kapcsolatok lelkületéről (Der unscheinbare Pater August Ziegler című könyvből), illetve a házasság értelméről és céljáról Kentenich atyától.

            A zárómise előtt rögzítettük a következő évek programját, 2020-ban ismét Schönstattban találkozunk, 2021-ben figyelünk a Rómában megrendezésre kerülő Családok Világtalálkozójára, 2022-ben pedig pünkösdkor a Kahlenbergen 200 család részvételével (könnyen elérhető jó program!!!) Kongresszus lesz, ahová főként fiatal családokat várnak. 2023-ban Lengyelország rendezi az Európa Fórumot.A zárómisén két európai országot húztak ki a jelenlévő képviselők, hogy a következő évben imáinkban hordozzuk őket: Svájc és Anglia lett a miénk, Magyarországért pedig cseh családok imádkoznak.

Címkék: 
hírek