Az elmúlt hétvégén  a Családakadémia alapításának 25. éves évfordulóját ünnepeltük Óbudaváron. Április 2-án a Családakadémiában jelenleg aktívan dolgozó házaspárok tapasztalatcseréjére került sor, április 3-án pedig a Magyar Schönstatti Családmozgalom közösségével együtt ünnepeltünk a kápolnabúcsún.

A szombati program  délután kezdődött, Bíró László püspök atya által bemutatott szentmisével. Nagy örömünkre a püspök atya személyesen el tudott jönni, hogy velünk ünnepeljen, melynek azért is nagy jelentősége volt mert Bíró püspök atya az alapításkor is jelen volt.
A szentmisén elmondta: A család Istentől való. 25 év örömében megköszönjük, hogy eddig lehettünk és rábízzuk a jövőnket Istenre. Egy nem könnyű korban folytatódik a 25 év. Nem tudjuk milyen lesz, de amit teszünk Istennek tesszük. Nagyon fontos, hogy az imádság el ne maradjon. A családnak van jövője.
A jövőn dolgozunk a családban, ami Istenhez tartozik
.


A szentmise után a Családakadémia  alapításának körülményeiről hallhattunk visszaemlékezéseket.  Csermák Kálmán és Alice ; Varga Károly és Erika ; Abai Tibor és Zsuzsi valamint Bíró püspök atya idézték fel az ezzel kapcsolatos élményeiket.
Csermák hpVarga hpAbai hp
Ezután a jelenlévők osztották meg egymással, hogy ki-ki milyen területen tevékenykedik a családakadémiában. Szép volt hallani, hogy a Szűzanya sok házaspár áldozatos feladatvállalásán keresztül  vezeti a Családakadémiát.

Többször elhangzott, hogy először gyengének, sokszor alkalmatlannak érezzük magunkat egy-egy feladathoz, de ha ennek ellenére  igent tudunk mondani, akkor a Jóisten kegyelméből mégis megkapjuk hozzá az erőt.

A 25 év során a Családakadémiában  18 évfolyam végzett, 136 családtréner diploma került átadásra. 2021-ben elindult a CSAK 19. és a CSAK 20. évfolyam.
A beszélgetés végén Bíró püspök atya is aláírta a Családakadémia eredeti alapító levelét, melyen eddig a 18 alapító házaspár neve szerepelt.

Vacsora után az emlékfánál megemlékeztünk a Családakadémia azon tagjairól akik már a mennyországból segítik a munkánkat.

Szombat este a Családakadémia jövőjéről  beszélgettünk.
Néhány főbb gondolat:

  • a végzett házaspárok, lehetőségei és feladatai a saját egyházmegyéjükben (pl. családpasztoráció, jegyesoktatás, a plébániai élet megújítása…)
  • végzett házaspárok, retorikaoktatók, szervezők, kísérők továbbképzésének igénye,
  • a küldetéstudat tüzének, a lelkesedésnek az ébren tartása

feladatok felkínálásával,

  • hogyan jelenjen meg a Családakadémia a virtuális világban
  • fiatalok bevonása a Családakadémia munkájába, hogyan lehet kommunikálni a fiatalok nyelvén
  • az imaköri tagság frissítése, az imakör működési módszerének megújítása (pl. imaszándékok fogadása, előadók/előadások hordozása, schönstatti rózsafüzér csoport alakítása)
  • a magyar sajátosságokat nem lehet figyelmen kívül hagyni
  • inkább kevesebbet tegyünk, de azt jól.

csak25 torta
Fotók: Oszvald Ferenc

 

A vasárnapi ünnepi szentmisén  a schönstatti mozgalommal együtt hálát adtunk a Családakadémiáért.  

A vasárnapi ünnepségről a Magyar Kurír is tudósított.

Fehér Zoltán és Marika

Címkék: 
hírek, Családakadémia