A régi korok emberei sokkal kiszolgáltatottabbak voltak időjárásnak, járványoknak, betegségeknek, mint mi, mégsem szenvedünk manapság kevésbé a bizonytalanságtól.

Sok embernél nyugtalanságot okoz a munkahelyi bizonytalanság, hogy a szükséges anyagiak meglegyenek, hogy a jövőben mi lesz velük! Ez összefügg azzal, hogy manapság gyorsan és jelentősen változik körülöttünk minden..
A biztonságot nagyrészt az adja, hogy életünkben ugyanaz ismétlődik és úgy folytatódik, ahogy korábban. Miképpen kezdetben, most és mindörökké… Ámen.Egy nagyobb változás után sokáig tart, amíg az új tényező ismét biztonságot ad. Ez érvényes arra vonatkozóan is, ami egy munkahelyen történhet: átszervezések után nem tudhatjuk, hogy holnap ugyanaz lesz-e a munkatársunk, vagy pedig más pozícióban látjuk magunkat vagy a kollégánkat.
Ha bizonytalanság van az életünkben, az akár beteggé is tehet bennünket. Az ember nem olyan lény, aki könnyen viseli az újdonságot. Ezt megszenvedi a személyiség is. Ez érvényes nemcsak a pásztor, hanem vadász-típusú személyiségekre is. A vadász is ugyanazokat az állatokat várja, amelyeket üldözőbe vehet. Az indián, aki az üldözendő vadat lesi, az egész területre nézve tudja, hogy mely állatokkal találkozhat potenciálisan. Ez azt jelenti, hogy nem találkozik új dolgokkal, például jegesmedvével. Ha tudom, hogy egy adott területen mérges kígyók vannak, akkor számítok rá és kitérhetek előle, ha látok egyet.
Manapság gyorsan változnak az életviszonyok. Számunkra nem biztos, hogy harminc év múlva megkapjuk-e a nyugdíjunkat. Nem tudom, hogy meddig lesz munkahelyem, mert lehet, hogy holnap eladják a céget. Senki sem tudja, hogy másnap mi lesz. Ez más, mint a csörgőkígyó esetében.

Korábbi kérdések-válaszok

Címkék: 
Tilmann atya válaszol