Többeknek problémája, hogy valamelyik gyereküknek gyenge az önértékelése. Bár szeretnék a szülők megerősíteni őt, de minduntalan abba ütköznek: „Anya, én ezt nem tudom, nekem úgysem fog menni, kár próbálkozni.”

-A szülők mondják, hogy nem képes rá?
-Nem. A gyerek mondja magáról, és a szülő nem képes meggyőzni őt. Lehet, hogy nem is kifejezetten önértékelési problémáról van szó?
-Hány éves? Kamaszkorú vagy kisebb?
-Tíz-tizenegy.
-Aha, igen! Ebben az életkorban bizony gyakori jelenség az, hogy a gyermek egy kicsit lusta. Én is emlékszem a gyermekkoromra, elég sokszor mondtam az Édesanyámnak, hogy nem tudom, pedig egyszerűen lusta voltam. Szinte hallom Édesanyám szavait: Azért nem tudod, mert nem akarod! – Ez a „nem tudom”, valójában legtöbbször inkább gyengeség. Az erőfeszítést szeretné elkerülni.

(Részlet Uzsalyné dr Pécsi Rita: MA A SZERETETNEK MÁS ARCA VAN c. könyvéből. Megrendelhető: Óbudavár, Kistelek u. 2. ill. kiadoatcsaladakademia [dot] hu Palásthy Imre, 8175 Balatonfűzfő, Kilátó köz 3. Tel.: 20/9892-759 és Ritánál rita [dot] pecsiatgmail [dot] com; 06-30-9897663; 7627.Pécs, Hétvezér u. 2.)

 

Korábbi kérdések-válaszok

Címkék: 
Tilmann atya válaszol