Honnan tudjam, hogy mi a hivatásom?

• Az első szempont, amely megmutatja: a vágyunk. Egy lány azt mondta, hogy angol- vagy olasztanár akar lenni, a másik a francia nyelvvel akar foglalkozni, a harmadik nagyon szereti a szép, régi házakat, ezért építészmérnök akar lenni. Ha a leendő foglalkozásunkat keressük, a vágyainkra kell figyelnünk.
De ez nem elég, figyelembe kell venni ezen kívül azt is, hogy keresetemmel majd el tudjam tartani a családom, hisz nem csak magamért élek.
• Van egy benső cél is az életemben: Miért vagyok a Földön, miért teremtett engem a Jóisten? Milyen a személyes eszményképem? Van-e olyan fontos személy az életemben, aki nekem annyira tetszik, hogy hasonlítani akarok rá? Ha van, akkor többször gondolok rá. Ez bárki lehet: egy zenész, egy sportoló, egy tanító, egy szent, egy pap.
• Milyen akarok lenni? Milyen ember akarok lenni? Egy nagy ember? Egy segítőkész ember? Egy jóságos ember? Egy vezető típus? Másoknak erőt akarok adni? Az a kívánságom, hogy belső szépségem legyen, és magamhoz vonzzam az embereket? Örömet akarok adni? Mindenben a legjobb akarok lenni? Mit csinálok a legszívesebben? Mit csinálok szívesen?
• Milyennek képzelem el a házasságomat? Talán van egy házaspár, aki nekem nagyon tetszik. Milyenek ők? Mi lenne szép abban, ha apáca vagy pap lennék? Mindig készen állnék mások számára. Mély kapcsolatban lennék a Jóistennel, odaadnám az életem másokért.

Lánykérdések c. kiadványunk alapján (Családakadémia-Óbudavár Egyesület, Óbudavár, 2006)

Korábbi kérdések-válaszok

Címkék: 
Tilmann atya válaszol