Ha a férj és feleség között a titok esetleg bűnt takargat, helyes-e, kell-e felfedni egymás előtt?

Ez nehéz kérdés. Ha a kapcsolat erős, akkor a bizalom jele, ha megosztjuk a titkot. Az is megeshet, hogy ha egy házastárs súlyos hibát követett el, és ezt a másiknak elmeséli, akkor ez összeroppanthatja a kapcsolatukat. Ezt nagyon nehéz megítélni.Lehet olyan helyzet, hogy nem szabad róla beszélni, de akkor ez azt terheli meg, aki a hibát elkövette.
Van néhány szabály:
az első, hogy a bevallott hibát soha nem hányjuk egymás szemére veszekedés közben.
A második: mivel ez nagyon fáj, nem egyszer, hanem gyakrabban kell róla beszélni.
A harmadik: fontos, hogy kövesse valami tett a hibázó részéről, amivel kiengesztelheti a társát. A bűnösnek is fontos ez, hogy megszabaduljon a tehertől.
Jóvátételre vagy vezeklésre gondol?
Tilmann atya: Tenni valamit, ami a szeretet jele, aminek a társunk nagyon örül. Például, nem megyek olyan gyakran a barátaimhoz, hanem otthon maradok és beszélgetek a társammal. Vagy ha egy férj viszonyt kezdett egy másik asszonnyal, nem lehet, hogy továbbra is együtt dolgozzanak, ezért munkahelyet változtat vagy elbocsátja. Valami konkrét jelet adok, amely a társamnak azt mondja, újra igazán a tiéd vagyok. Jó lenne, ha ez kemény jel lenne. Ha lehet. Pl. nem új ruhák, vagy hasonlók, hanem a szív ajándéka.

Korábbi kérdések-válaszok

Címkék: 
Tilmann atya válaszol